Hogyan kerüljük el a munkahelyi stresszt?

Minden munkahelyen vannak stresszes napok, még akkor is ha teljes szíveddel szereted azt amit csinálsz. Azonban nagyon fontos, hogy tudjuk kezelni a munkahleyi stresszt, hiszen ellenkező esetben az egészségünkre tud menni a sok idegeskedés.

Rövid távon leginkább fejfájást, hasfájást, alvási zavarokat és koncentrációs problémákat okoz, azonban hosszú távon akár magas vérnyomást, alvatlanásgot és szív problémákat is tud eredményezni.  Sok ember aki túl stresszes környezetben él, probálja levezetni a benne felgyülemlett feszültséget gyors ételek fogyasztásásával, dohányzással vagy esetleg túlzott alkohol fogyasztással, ezzel szemben néhány szabály betartásával könnyen kezelhetjük a körülöttünk lévő stresszt.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy sportolj rendszeresen. A jóga az egyik legjobb sressz levezető sport, azonban bármilyen más mozgás is jótékony hatással van a kikapcsolódásra. Bármit csinálsz legyen az egy közös vacsora a barátokkal vagy egy családi mozi a lényeg, hogy örömödet lásd benne.

A megfelelő minőségi alvás is nagyon fontos, amikor a stresszről beszélünk, hiszen kialvatlanul nem tudunk koncentrálni megfelelően a feladatainkra és még inkább idegesek leszünk. Próbálj meg kialakítani egy alvási szokást és este már nem számítógépezni vagy TV-t nézni, hiszen ezek mind serkentőleg hatnak az agyunkra.

Próbáld meg úgy kialakítani a munkahelyi környezeted, hogy minél jobban érezd magad. Egy érdekes dolog, hogy Dániában rengeteg munkahelyen az irodák kertjeibe padokat és asztalokat helyeznek el, így az ott dolgozók a friss levegőn tudják elfogyasztani az ebédjüket. Ezáltal sokkal energetikusabban és kipihentebben tudnak neki látni az ebéd utáni munkának.

Minden ember különböző, így fontos kitapasztalnod, hogy te hogyan tudsz a legjobban pihenni és feltöltődni energiával. Manapság már rengeteg fajta módszer van, mint például meditáció, jóga, különböző légzési technikák, amik nagyon könnyen tudnak segíteni kikapcsolódni. Kezd el, hogy minden nap csak pár tíz percet szánsz arra, ami téged boldoggá tesz, legyen az egy séta, egy zene meghallgatása vagy egy finom egészséges étel elkészítése. Amikor egy stresszes helyzet elé állít az élet, gondolj mindig ezekre a boldog, örömteli percekre.

Az utolsó,de talán egyik legfontosabb dolog, amikor erről a témáról beszélünk, hogy készíts minden nap egy tervet, hogy aznapra mi a teendőd. Ezzel a módszerrel semmit sem fogsz elfelejteni és ha mindent megcsináltal, elégedetten fogod magad érezni. Azonban fontos tudnunk a saját határainkat, így nem vállaljuk túl magunkat és nem érezzük magunkon a nyomást, hogy azonnal meg kell mindent oldanunk. Ahelyett, hogy állandóan kiméletlen és kriktikus vagy önmagaddal, próbáld meg biztatni magad különböző célokkal, ami lehet egy várva várt utazás vagy esetleg egy találkozó a barátaiddal.