A legjobb ingyenes stockfotó oldalak

Elbűvölő ingyenesen hozzáférhető fotók.
Ingyenes fotók - legjobb ingyenes stockphoto oldalak - ingyenes képek

A stockphotóknak van némi rossz híre. Például a Women Laughing Alone with Salad Tumblr blog. Ha a munkánkhoz találunk megfelelő fotót sokszor érdemes befizetni a regisztrációs díjat.

De nem feltétlen kell fizetni a fotókért. Tehetséges és eredeti fotósoknak köszönhetően ezerszámra találhatók lenyűgöző fotók nyilvános oldalakon. Öt ilyen oldalt ajánlunk, ahol a legjobb ingyenesen elérhető képeket találjuk. Az itt található képek mind szabadon felhasználhatók személyes, publikációs vagy kereskedelmi célokra. Azonban van néhány megszorítás, amit szem előtt kell tartani. Ezek azokra a fotókra vonatkoznak, amelyek megnevezett személyekről készültek, vagy végjeggyel ellátott termékekről, illetve meghatározott magántulajdonban levő épületekről vagy nevezetes helyekről. A Getty Images kiváló eligazítást ad a szellemi tulajdonokról, ezt érdemes megnézni, mielőtt ingyenes fotókat használunk.


1. Unsplash

Nagyszerű képek professzionális vagy fél-professzionális fotósoktól

Az Unsplash kiváló fotósok szép fotóinak a gyűjteménye. Itt kevesebb kép van, mint a Pixabay-nél (lásd alább), de a képek minősége egységesebb. A leggyorsabb, ha magával az Unsplash keresőjével keresünk képeket, de ha van időnk, akkor az egyes felhasználók által összeállított gyűjteményekre is rákereshetünk, például ezekre: Light and Shadow, Street Life, Into the Wild. Regisztráció után saját gyűjteményt is készíthetünk. Mindenesetre ez egy ideális hely, ha valamilyen célra szép képeket keresünk.

Mint általában a stock fotók esetén, itt sem szükséges a fotóst megemlíteni, de ha felhasználunk egy képet, nem árt a fotósról egy linket közzé adni. Az itt szereplő képet Carl Flor készítette. https://unsplash.com/@carlflor
 

2. Pixabay

A legnagyobb online  ingyenes stockphotó és illusztrációgyűjtemény.

A Pixabay több mint egymillió public domaint (ingyenesen elérhető) képet tartalmaz – nemcsak fotót, hanem illusztrációkat, vektorgrafikákat, videókat is. Különösen nagy jelentőségű a tájképgyűjteménye. Ha nincs valami határozott keresési szempontunk, akkor érdemes rákeresni az Editor’s Choice-ra.

Ha megtaláltuk a megfelelő képet, akkor ki kell választani a célunkhoz leginkább alkalmas felbontást (a nyomtatáshoz például nagyobb felbontásra van szükség, mint az internetes felhasználáshoz) és a fájl letöltése előtt a Captcha-t (ellenőrzés, hogy nem vagyok-e robot) is ki kell tölteni.

A Pixabay-en levő képeket általában biztonságosan lehet felhasználni, de ha el akarunk kerülni minden esetleges, a keresés során fellépő nem kívánt körülményt, akkor az itt make sure you check the Enable SafeSearch box található SafeSearch négyzetet jelöljük be.

3. Gratisography

A Gratisography furcsa, szürreális fotók gyűjteménye.

Ha valami különöset keresünk, a Gratisography-ban érdemes keresnünk – tehetséges fotós és grafikus, Ryan MaGuire képeit találjuk  itt. Ryan fotói szürreálisak, és nagyon jók. https://stocksnap.io/author/399

Gratisography nem tartalmaz olyan sok képet, mint más ingyenes stock fotót tartalmazó oldalak, de Ryan kreativitása különlegessé teszi, és Ryan minden héten új képeket tesz fel. A hírlevélre (newsletter) lehet jelentkezni, és érdemes Ryan Twitter oldalát is figyelemmel kísérni. https://twitter.com/bellsdesign

Ha felhasználjuk egy képét, nem kötelező Ryan nevét megemlíteni, de érdemes ezzel kifejezni iránta való tiszteletünket.


4. Pexels

A Pexels ingyenes stockphotókat tartalmaz szerte az egész világról.

Bárki feltölthet ide fotókat, és az oldal fenntartói kiválasztják a legjobbakat a gyűjteményük számára. Különböző szempontok szerint lehet keresni, például pastimes, emotions, locations. A Pexels különösen hasznos lehet különböző internetes lapok vagy applikációk tervezőinek, mivel nagy a választék az internetet használó eszközökről (device images). https://www.pexels.com/search/device%20images/

Sok kreatív és eredeti fotó található itt. A Pexels gyűjteménye sok világűrrel kapcsolatos képet is tartalmaz (space). Ezek közül sok a NASA-tól származik – amelynek a képeit csak speciális feltételekkel lehet használni.


5. Negative Space

Az amatőr  fotósok ingyenes stockphotói

A Negative Space bárki fotóit várja. Az a céljuk, hogy lehetőséget adjanak minden amatőr fotósnak, hogy a képeit közzétegye, és így ösztönözzék a tehetségek kibontakozását. Akárcsak a Gratisography esetén, a Negativ Space hírlevelére (newsletter) is lehet jelentkezni. És mivel a tartalom gyakran frissül, érdemes újra és újra elindítani a kereséseket, amikor valamilyen alkalomból képeket keresünk, például egy munkához. A Negative Space-t az Egyesült Királyságban alapították, ezért sok kép brit vonatkozású. Ezért, amikor felhasználjuk a képeket például valamilyen publikációban, akkor például a londoni épületeket ábrázoló képek esetén utána kell nézni a felhasználási feltételeknek.


Milyenek a jó stockphoto-k?

Ha nyomtatásra kerül a kép, akkor kulcsfontosságú a felbontás. Nyomtatás esetén általában legalább 640 x 480 pixelre van szükség, de a nyomtató vagy a tervező magasabb felbontást is igényelhet. A fotóknak éleseknek kell lenniük, és nagyítás esetén ne jöjjenek be zavaró elemek.

Fontos a kreativitás. Sokan inkább a trükkökre hajtanak. A tapasztaltabb fotósok az olyan érdekes részletekre figyelnek, amelyek meglepő vagy fontos üzenetet közvetítenek. Végül el kell dönteni, hogy a célunknak mely képek felelnek meg a legjobban.

A cikk hátterét az Arnold PC szervíz biztosította.

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes fotók - legjobb ingyenes stockphoto oldalak - ingyenes képek

A legjobb ingyenes stockfotó oldalak

Ma már nagyon sok ingyenes oldalról menthetünk le ingyenesen stockfotókat.

Internetes trendek, Instagram trendek

Pózok, mémek a digitális korban

Az internetes posztolók képi trendjeit láthatod, olvashatod.

YouTube: hogyan lehet a bevételeket növelni?

Bónusz kereseti lehetőség a legjobb Youtubereknek

Manapság sok youtuber él közöttünk. Számukra mutatunk lehetőséget, plusz bevételekre.