Minek vegyek okosórát?

Hazánkban kevésbé elterjedt és talán méltánytalanul alábecsült kütyü az okosóra.
Miért jó az okosóra?

Hazánkban kevésbé elterjedt és talán méltánytalanul alábecsült kütyü az okosóra. Sokan az okostelefonokkal próbáljuk összehasonlítani őket, ami miatt valóban haszontalannak tűnhetnek, hiszen semmi olyat nem nyújtanak, amit egy okostelefonos applikáció ne tudna jobban vagy kényelmesebben megcsinálni.

Őszinte leszek, elsőre én is ezzel a mentalitással néztem rájuk. Azonban, ha kicsit elvonatkoztatunk a nagyobb testvértől, akkor sokkal könnyebben megláthatjuk az okosóra sajátos előnyeit és azt a funkciót, amit betölthet az életünkben.

Mire is képes egy okosóra?

Most azokra a funkciókra fogunk elsősorban fókuszálni, amikkel már az egyszerűbb modellek is rendelkeznek.

Magától értetődő, de mutatják az időt. Erre azonban bármelyik hagyományos óra is képes, ahogy a telefonunk is. Ami az okosórák malmára hajtja a vizet, hogy egyetlen pillantással csekkolhatod le nem csak a konkrét időpontot, de a dátumot, a kinti időjárást vagy akár a hőmérsékletet is. Ezek pedig olyan információk, amik egyetlen helyen összegyűjtve, könnyen elérhetően különösen hasznosak lehetnek.

Az okosórák egyik leggyakoribb felhasználási módja a különböző adatok nyomon követése. Ezek a kütyük ugyanis folyamatosan mérik a pulzusunkat, a vérnyomást, a lépéseink számát, az ülve töltött időt, az elégetett kalóriákat, az alvásunk minőségét és számos egyéb apró információt, amire nem is feltétlen gondolnánk.

Ez magában még nem kifejezetten hasznos, azonban a különböző alkalmazások képesek ezekből az adatokból olyan statisztikákat kimasszírozni, amikből fontos következtetéseket vonhatunk le és jelentősen javíthatjuk segítségükkel az életminőségünket.

Természetesen ezekből az adatokból sokat rögzít a telefonunk is, azonban az okosóra hatalmas előnye, hogy folyamatosan velünk van. A mobilt sokszor lerakjuk az asztalra, alvásnál nincs nálunk vagy edzés közben félretesszük. Egy kényelmes okosóra vagy karkötő ilyenkor is velünk lehet.

Még egy funkcióra szeretném felhívni a figyelmed. Ennek a megfelelő használatához nem elég ha az óra intelligens, de neked is okosan kell azt kezelni. Az értesítésekről van szó, amik a jó beállítások mellett jelentősen megkönnyítik az életedet, ha azonban nem megfelelően alkalmazod őket, akkor pokollá is tehetik azt.

A mai világban egyébként is lépten-nyomon próbálják elrabolni a figyelmünket, ezt pedig csak tetézi a folyamatosan közelünkben lévő okostelefon. Így nehéz elképzelni, hogy szükségünk lenne még egy eszközre, ami pittyeg és rezeg.

Itt megint felhoznám az okosóra azon egyedi tulajdonságát, hogy mindig nálunk van. Emiatt érdemes a sűrűn érkező, de kevésbé fontos értesítéseket kikapcsolni rajta és ehelyett azokat az emlékeztetőket áthozni erre, amik az egészségünket, a mindennapi rutinunkat érintik vagy esetleg vészhelyzetet jelezhetnek.

Egy okosóra emlékeztethet minket például, hogy igyunk elegendő folyadékot. Ahhoz is beállíthatsz emlékeztetőt, hogy jobban odafigyelj a légzésedre vagy a tartásodra. Vagy akár arról is kaphatsz riasztást, ha a gyermeked bajba került vagy ő hív téged. Így a telefonodat nyugodtan lenémíthatod a hétvégi pihi közben, az életbevágóan fontos dolgokról úgyis értesít majd az órád.

Egy szó, mint száz: az okosórák legnagyobb erőssége, hogy folyamatosan rendelkezésünkre állnak, olyankor is, amikor nincs például zsebünk vagy táskánk. Ha átgondolatlanul használod őket, akkor képesek tovább rontani az amúgy is problémás információs zajt. Ha azonban átgondoltan és logikus rendszer alapján állítod be ezeket a kütyüket, akkor sok esetben akár életet is menthetnek.

Sportolók, kismamák, szülők, idősek vagy krónikus betegségben szenvedők számára az okosóra az egyik legjobb társ lehet.

Kapcsolódó cikkek

Letölthető festmények

Kedvenc festményeink most háttérképként is letölthetők

Mindenkinek van legalább egy kedvenc festménye. Ezt ma már háttérképnek is letölthetjük.

Így segíthet okostelefonod egy egészségesebb életmód kialakításában

Így segíthet okostelefonod egy egészségesebb életmód kialakításában

Szakítsunk rossz szokásainkkal, és ugroljunk fejest valami újba!

YouTube: hogyan lehet a bevételeket növelni?

Bónusz kereseti lehetőség a legjobb Youtubereknek

Manapság sok youtuber él közöttünk. Számukra mutatunk lehetőséget, plusz bevételekre.