Kinek éri meg elektromos kerékpárt választani?

Az utóbbi években egyre nagyobb teret nyernek az autókkal szemben az alternatív közlekedési módok. Ezek közül mindenképp kiemelhetők az elektromos kerékpárok, melyek a városi közlekedés leghatékonyabb módjai is lehetnek. Ezek alapján joggal merülhet fel, hogy kinek éri meg elektromos kerékpárt választani és milyen lehetőségeink vannak-e téren.
Kinek éri meg elektromos kerékpárt választani?

Mely korosztályoknak ajánlott az elektromos kerékpár?

Az emberek jelentős része már 6-8 éves korára elsajátítja a kerékpározás alapjait, mint a biztonságos haladás, kanyarodás stb, 10 éves kor felett pedig akár már önállóan is részt vehetünk a közlekedésben.

Maga a kerékpározás tehát gyerekkortól, felnőttkorán át, egészen időskorig űzhető mozgásforma lehet. Ez azonban csak egy ideális világban eshet meg, sajnos sokan ilyen-olyan okból mégsem használhatják a kerékpárokat. A kismamák, a fogyatékkal élők, vagy épp a krónikus, fájdalmakkal küszködő idősek nem szívesen tekernének át a városon. Az elektromos kerékpárok azonban tényleg minden korosztály számára jó alternatívát jelenthetnek.

Segítségükkel ugyanis vagy abszolút nem is kell tekerni a pedált, vagy komoly rásegítést kaphatunk tekerés közben az elektromos motortól. Emiatt munkába járásra, bevásárlásra, kirándulásra egyaránt alkalmasak lehetnek. Ráadásul ha úgy alakulna fenntarthatóság szempontjából fontos lehet, hogy a elektromos kerékpár alkatrészek beszerzése jóval kisebb költséggel jár, mint a gépkocsik esetében, így ez is egyre több embert csábít ebbe az irányba.

Elektromos kerékpár vásárlási lehetőségek

Az elektromos kerékpárok esetében gyakori ellenérv, hogy drágábbak, mint a hagyományos verziók. Ezt ellensúlyozandó szerencsére ma már lehetőségünk van vissza nem térítendő támogatást is igénybe venni, ami így jelentősen javítja az elektromos kerékpárok piaci helyzetét.

Ezeknek az állami támogatásoknak a nem titkolt célja éppen az, hogy új, további rétegeket vonjanak be a kerékpározásba, ezáltal a bringás tömegbázist bővíteni. Az elektromos rásegítésű kerékpárok így alkalmasak teljesen új célcsoportokat is megszólítani, mint amilyenek az idősek, a hegyvidéken élőkét és a leizzadástól/elfáradástól félőkét.

Természetesen egy elektromos kerékpár még így sem olcsó mulatság, de mindenképp érdemes elgondolkodni azon, hogy megéri-e beszerezni egy ilyen közlekedési eszközt. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy számunkra hasznos lehet és beruházunk egy ilyen eszközre, akkor azzal egy nagyon hatékony és környezetkímélő közlekedési módra tehetünk szert.

Milyen elektromos kerékpárt vásároljunk?

Az állami pályázat elsősorban a munkába járáshoz vásárolt kerékpárokat támogatja. Emiatt alapvetően az alábbi két főbb típust keresik a legtöbben:

· a klasszikus városi pedelec bringákat

· az ún. trekking vagy túra elektromos kerékpárokat.

Ahogy nevük is jól mutatja az előbbi kifejezetten városi közlekedésre terveztettek. Működésük során akkor adnak plusz energiát, amikor mi magunk is tekerünk. Azonban ez is komoly segítség lehet, hiszen a tekerés így semmiféle erőfeszítést nem kíván tőlünk.

A trekking kerékpárok árfekvésben drágábbak lehetnek, de cserébe könnyebb terepre is mehetünk vele, illetve fontos, hogy a felsőbb kategóriák esetében már tekerni sem kell, a motorban annyi erő rejlik, hogy akár magától is haladhat a kerékpár.

Jól látható tehát, hogy mindegyik főbb típus más-más területen nyújt kiemelkedőt, ezért alaposan érdemes megfontolni a vásárlást, hiszen hosszútávú beruházásról beszélhetünk.

Összegezve:

Az elektromos kerékpárok tehát tényleg mindenki számra ideális megoldást kínálhatnak a közlekedés terén. Ez főképp a városi közlekedésre lehet igaz, hiszen munkába járásra, bevásárlásra is ideálisak lehetnek, így sokak hétköznapi életét megkönnyíthetik, amihez az állami támogatások is hozzájárulhatnak majd.

Kapcsolódó cikkek

Túlélőcsomag a mindennapokra

Túlélőcsomag a mindennapokra

Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk, hogy egy túlélőcsomag a mindennapokban mit is kell tartalmazzon gyermekek esetében, ha mindenre felkészülnénk.

30 éves hazánk neves informatikai könyvkiadója

30 éves hazánk neves informatikai könyvkiadója

A Bártfai Barnabás által alapított vállalkozás 1992 óta foglalkozik könyvkiadással, amely 30 év alatt több mint száz könyvet jelentetett meg, s a kötetek darabszáma jelenleg már meghaladja a 600 ezer példányt.

Kinek éri meg elektromos kerékpárt választani?

Kinek éri meg elektromos kerékpárt választani?

Most részletesebben foglalkozunk azzal, hogy kinek éri meg elektromos kerékpárt választani és milyen lehetőségeink lehetnek ezen a téren.