A használt laptop vásárlásának előnyei

Jobb ár/érték arány jellemzi a használt laptopokat.
A használt laptop vásárlásának előnyei

Teljesen érthető, hogy számos felhasználó számára a használt laptop gondolata még mindig kicsit visszás, hiszen a használt piachoz sokan még mindig vélt vagy valós prekoncepciókkal, nem pedig tényleges tapasztalatok alapján állnak hozzá. Kétségtelen, hogy a használt piacnak is megvannak a maga hátrányai, ám előnyeinek száma is legalább ennyi, sőt, megfelelő helyről vásárolva ez az arány fordított arányosan változik, - természetesen a pozitívumok előnyére. Nézzük is ezeket!

Kedvezőbb ár, jobb ár/érték arány

Ezt talán nem is kell túlmagyarázni, hiszen teljesen magától értetődő. Mivel mi emberek, eredendően anyagisak vagyunk, így hajlamosak vagyunk javarészt árcédula alapján döntést hozni. Pontosan ezért is furcsa, hogy sokan még mindig ódzkodnak a használt laptop gondolatától, hiszen az ár/érték arányt tekintve aligha lehetne ennél jobb döntést hozni. Vegyünk egy példát: van a zsebünkben 300.000 Forint, amit teljes egészében laptopra fordítanánk. Két lehetőségünk van. Az egyik, hogy ebből az összegből veszünk egy középkategóriás, kevésbé minőségi, de legalább vadonatúj laptopot, amit persze mi csomagolunk ki és kapcsolunk be először, de tulajdonképpen ez minden előnye. Ugyanebből a pénzből a használt piacon ugyanakkor jóval szélesebbek a lehetőségeink. Az értékcsökkenésnek köszönhetően ugyanis egy újonnan vásárolt, -főleg prémium kategóriás- üzleti gépnek hamar bezuhan a piaci ára, ami abban az esetben jó, ha venni akarunk, ha viszont eladni, akkor ugye nem annyira.

Nincsenek felesleges extra költségek

“Miért is akarnék arányaiban sok extra költséget fizetni néhány minimális újításért?” - Merül fel a kérdés sokakban teljesen jogosan. A generációváltás ez alól nyilván mindig kivétel, ám azon kívül alapvetően igaz, hogy egy sorozat egy-egy újabb modellje nem mindig kínál fajsúlyosan sok új feature-t vagy újdonságot, csupán néhány, alig észrevehető apróságot, amire könnyen lehet, hogy valójában semmi szükségünk, cserébe viszont megdobják a vételárat. Pláne, hogy ezek a nüansznyi különbségek sokszor nem többek egyszerű marketing csinnadrattánál, hogy az erre fogékonyak segítségével megsokszorozzák az eladási számokat.

Nincsenek kompatibilitási problémák

Sokan tartanak attól, hogy akár még egy újszerű, alig használt laptop esetén is már túl hamar fognak felmerülni bizonyos kompatibilitási problémák, amik miatt a laptop idejekorán válik majd kvázi használhatatlanná az új tulajdonosa számára. Ez azonban egy teljesen téves feltételezés, hiszen a laptopokat, így pedig a bennük lévő hardvereket és a rajtuk használt szoftvereket nem tiszavirág élettartamra tervezik, így pedig nem is évülnek el egyhamar. Ráadásul mivel a támogatottságukat sem szüntetik be idejekorán, így sokáig nem kell majd kompatibilitási problémákkal bajlódni. Persze az objektivitás érdekében van erre ellenpélda is, hiszen itt van ugye a Windows 11, ami sajnos-nem sajnos nem kompatibilis már minden géppel. Persze ez olyan szempontból egyedi eset, hogy ilyen szigorú rendszerkövetelmény eddig egy Microsoft OS-re se volt jellemző. - A Windows 11 gépigényéről ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

A használt és a régi nem szinonima szavak

Szintén egy téves feltételezés, hogy ami használt, az elhasznált is. A kettő közel sem jelenti ugyanazt és attól, hogy valami használt, az még nem jelenti automatikusan azt, hogy az adott laptop régi is. A használt piac szépsége pedig éppen ez, pontosan így működik, hiszen egy általunk vadonatújan vásárolt gép már rögtön a fizetést követően is elveszti “új” mivoltát, ezzel arányosan pedig az értéke is rohamosan csökkenni kezd. Ez pedig különösen igaz a felső kategóriás üzleti gépekre, hiszen azok magas árról indulnak, értékük azonban rövidesen megfeleződik. Ez pedig a kategória magasabb árfekvésére vezethető vissza, a használt piacon pedig éppen ezért vannak az üzleti gépek többségben. Az olcsóbb laptopok, vagyis a gamer és a konzumer megoldások ugyanis nem akkora befektetések, így pedig a felhasználók nincsenek is rákényszerítve a second hand megoldásokra.

Kisebb az esélye a hardveres meghibásodásnak

A kisebb meghibásodási kockázatnak rögtön két oka is van. Az egyik, hogy egy új notebook vásárlástól számított meghibásodására statisztikailag jócskán nagyobb az esély, mint egy használt esetén, hiszen míg a használt gépeket rendszerint gondosan áttesztelik, addig az újakat legyártják, csomagolják, polcra rakják, így óhatatlanul is lesz köztük selejtes darab. A másik pedig, hogy egy használt laptoppal az úgynevezett fürdőkád görbén való kockázatvállalás valószínűsége minimális. A fürdőkád görbéről bővebben az alábbi linken található cikkben olvashatsz bővebben. A görbe lényegében azt mutatja meg, hogy a műszaki cikkeknél legyártás után rövid időn belül sok gyártási probléma kijön (rejtett hiba tulajdonképpen), illetve sok év használat után szintén el kezd újra nőni a meghibásodás esélye.

Használt = környezettudatos

Végül, de nem utolsó sorban pedig a használt laptopok, meg úgy általában maga a használt elektronikai piac felfoghatatlanul sok elektronikai hulladéktól kíméli meg földünket, hiszen ami gazdára talál, az már biztosan nem valamelyik gigantikus szeméttelepen köt majd ki a világ valamelyik erre a célra fenntartott, istenhátamögötti pontján.

Kapcsolódó cikkek

A használt laptop vásárlásának előnyei

A használt laptop vásárlásának előnyei

Jobb ár/érték arány jellemzi a használt laptopokat.