Ez lehet a nyelvtanulás jövője?

Tapasztaljuk, hogy a technológia lassan mindent megváltoztat. Mi lesz a nyelvtanulással?
Ez lehet a nyelvtanulás jövője?

Egyre jobb oktató alkalmazások érhetők el, s a külföldi utak is megszaporodtak. Úgy tűnik, az idegen nyelvek elsajátítása soha nem volt még ilyen egyszerű. Közben rohamosan fejlődnek a fordítóprogramok. Szükség lesz-e egyáltalán a tudásra? Mutatunk néhány feltételezést a jövőről.

Innovatív önálló nyelvtanulás

Már az elmúlt években is egyre nagyobb hangsúlyt kap az autonóm elsajátítás, különösen az angol esetében. Ennek oka, hogy egyre profibb alkalmazások érhetők el. Már nemcsak a nyelvtant, hanem a kommunikációt is gyakorolhatjuk a mesterséges intelligencia segítségével. Emellett pedig rengeteg olyan módszer van, mellyel észrevétlenül szívjuk magunkba a tudást:

· podcastek

· streamek

· VR (Virtuális Valóság)

· sorozatok, filmek, zene

Az a világ, melynek elsődleges kommunikációs eszköze az angol, szinte beszippantja a fiatalokat. Mivel az iskolai oktatás ezzel csak ritkán veszi fel a versenyt, egyre inkább az önálló gyakorlás felé tolódik az egyensúly. A jövőben ez a tendencia csak növekedni fog.

Mi lesz az iskolai órákkal?

Ha ennyi változik a világ, joggal merül fel a kérdés, hogy mi lesz például az intézményes angol vagy német oktatással. Eltűnik vagy talán alkalmazkodik? Minden marad a régiben?

Fenyeget-e a megszűnés?

A fenti tendenciák ellenére a következő évtizedekben biztosan nem tűnik el az intézményes oktatás. Hiszen – bár hódítanak az új irányok – nem mindenki képes önállóan összeszedni a tudást, ahogy külföldi környezetet sem tapasztalhat meg mindenki. Szükség van egy meglévő rendszerre, akkor is, ha nem tökéletesen működik.

Út a fejlődéshez

Ha nem is rögtön, de az iskolák is fokozatosan alkalmazkodnak a megújuló világhoz. Már most is van néhány pedagógus, aki a gamifikáció vagy a dramatizálás eszközeivel igyekszik élménnyé tenni az órákat.

A tudomány pedig nagy eséllyel újabb komoly felfedezésekre jut majd a memóriával és a tanulási folyamatokkal kapcsolatban. Az áttörés hatásai idővel az oktatásban is megjelennek. Melyik a legjobb megközelítés? Pontosan mennyi idő az angoltanulás? A jövőben ezekre a kérdésekre pontosabb válaszokat adhatunk.

Szükség lesz-e egyáltalán nyelvtudásra?

Látva a nagyszerű fordító alkalmazásokat, sokan felteszik a kérdést, mi értelme időt és energiát áldozni minderre. Vajon néhány év múlva tökéletesen fordítanak majd ezek a szoftverek? Feleslegessé teszik-e a gyakorlást?

A kontextus ereje

A fordítóprogramok egy jó ideig még biztosan nem lesznek tökéletesek. Szó szerinti fordításra alkalmasak, de a szövegkörnyezetet nem tudják belevinni az értelmezésbe. Így furcsa, félrevezető szituációkat teremthetnek például hivatalos helyzetekben.

Komoly célokhoz kell a nyelvtudás

A fordítószoftverek nyaralásra vagy rokonokkal csevegni tökéletesek. Aki azonban nemzetközi cégnél vagy külföldiekkel szeretne dolgozni, nem hagyhatja ki az angolt. Jelen pillanatban csak az emberi agy képes megfelelően értelmezni a szövegkörnyezetet és a kulturális viszonyokat, s így hatékonyan kommunikálni idegen nyelven is.

Összefoglalva: A következő évtizedekben előre törnek az innovatív utak a nyelvtanulásban. Emellett megmarad az intézményi oktatás, mely talán követi majd a tudomány legújabb eredményeit. S hiába fejlődnek a fordítóprogramok, a komolyabb célokhoz továbbra is szükség van legalább az angoltudásra.

Kapcsolódó cikkek

Tinder majmoknak - online társkereső majmoknak

Online társkereső majmoknak

Az majmok is online kereshetik már a párjukat.

Ingyenes fotók - legjobb ingyenes stockphoto oldalak - ingyenes képek

A legjobb ingyenes stockfotó oldalak

Ma már nagyon sok ingyenes oldalról menthetünk le ingyenesen stockfotókat.

Így indíts Facebook kampányt!

Így indíts Facebook kampányt!

Így kell beállítani a Facebook hirdetéseket.