6 tény a vendéglátás szakma világából

Sokunk álma, hogy a vendéglátás területén tudjunk elhelyezkedni, hiszen rengeteg csodás dolgot hallunk róla, ám a kemény igazságról senki se mer beszélni. Mostani cikkünkben megemlítünk 6 tényt a vendéglátás szakma világából, amiket jó ha tudunk, ha ezen a területen szeretnénk elhelyezkedni.
6 tény a vendéglátás szakma világából

1, Nem mindig feltétel a szakképesítés!

Rengeteg olyan munka van, ahol elvárt a szakképesítés, ebben az esetben a jogszabályok határozzák meg hogy milyen szakképesítés szükséges a munkába álláshoz. Amennyiben melegkonyhás helyről van szó egy műszakban legalább egy elvárt képzettségű dolgozónak ott kell lennie.

Ennek ellenére ez nem jelenti azt, hogy komoly végzettség szükséges minden munkához. Rengeteg esetben fordul elő például az is hogy a munkáltató vállalja az új dolgozó betanítását így gyakorlatra sincs szükségünk, ami lehetőséget ad a pályakezdőknek is az elhelyezkedésben. Azonban ne feledkezzünk el arról se, hogy a tapasztalattal rendelkező embereket rengeteg helyen keresik.

A vendéglátásnak az egyik legnépszerűbb részének tartják a baristák és a mixerek munkáját, ami sokak állítása szerint a legizgalmasabb munka a vendéglátásban. Ráadásul a mixer tanfolyamok profi oktatókkal segítenek abban, hogy rövid időn belül szaktudással bíró vendéglátósokká váljunk. Ezeket pedig külföldön, de idehaza is rendszeresen keresik.

Elmondhatjuk, hogy igaz nem szükséges szakképesítés minden munkakörhöz, de a jó fizetés érdekében mégiscsak ajánlott, hogy legyen.

2, Jó kereseti lehetőség!

A vendéglátásban dolgozókról elterjedt pletyka, hogy jól keresnek és ez valóban így is van mivel körülbelül havonta 300 ezer forintot is kereshetnek, de ez lehet több is munkakörtől függve. Ez az összeg sokak számára csábítóan hangozhat, ám ne felejtsük azt se el, hogy ezért az összegért nagyon keményen kell dolgozni.

3, Végig kedvesnek kell lenni!

Igen a kedvesség és a türelmesség az, amivel el vendéglátásban dolgozónak mindenképp rendelkeznie kell, igaz ez olykor nagyon nehéz lehet, mint például amikor már órák óta dolgozunk és rettenetesen kimerültünk. Abban az esetben, ha a vendéglátásban helyezkednénk el mindenképp türelmesnek és kedvesnek kell lennünk a vendéghez.

4, Az ünnepnap is munkanap!

A vendéglátásban dolgozók esetében olyan, hogy ünnepnap sokszor nem létezik, hiszen nekik ilyenkor is dolgozniuk kell annak érdekében, hogy ünnepekkor is élvezhessük szolgáltatásaikat. Azoknak ajánlott ez a szakma, akik számára nem olyan fontos az ünnep dátuma és máskor is megfelel nekik például egy karácsonyi összejövetel.

5, Fontos a nyelvtudás

Ezen a területen elengedhetetlen a nyelvek ismerete, mint például az angol, ami minden esetben jól jöhet, de csak hasznunkra válhat, ha több nyelvet is ismerünk. Bizonyos nyelveket akár munka közben is elsajátíthatunk, ha hosszasabban beszélgetünk vendégeinkkel.

6, Húzós műszakok

Ne felejtsük el, ha vendéglátásban dolgozunk, akkor szabadidőnk nem lesz sok, hiszen hajnaltól vagy akár éjszakákig munkába kell lennünk. Beosztástól függően lehetnek rövidebb vagy hosszabb napjaink, ami azért ad nemi mozgásteret is.

Összegezve

A vendéglátás világa tehát roppant izgalmas, de megvannak a maga árnyoldalai is. Emiatt bár sokakat csábít, de sokakat el is riaszt ez a típusú munka. Akik azonban előnyben részesítik az emberekkel való munkát és az igényeik kielégítése még egy fárasztó napon is, azoknak érdemes kipróbálni magukat ezen a téren.

Kapcsolódó cikkek

Tinder majmoknak - online társkereső majmoknak

Online társkereső majmoknak

Az majmok is online kereshetik már a párjukat.

Ingyenes fotók - legjobb ingyenes stockphoto oldalak - ingyenes képek

A legjobb ingyenes stockfotó oldalak

Ma már nagyon sok ingyenes oldalról menthetünk le ingyenesen stockfotókat.

Internetes trendek, Instagram trendek

Pózok, mémek a digitális korban

Az internetes posztolók képi trendjeit láthatod, olvashatod.