Mit érdemes tudni a napelemes tetőcserepekről?

A napelemes tetőcserepek napjainkban egyre elterjedtebbek lettek, és Magyarországon is egyre többen rakatják fel őket, hiszen egy remek hosszútávú befektetésnek számítanak, amik használatával még környezetünket sem szennyezzük. Mostani cikkünkben megemlítjük azokat a legfontosabb dolgokat, amiket érdemes tudni a napelemes tetőcserepekről.
Mit érdemes tudni a napelemes tetőcserepekről?

Mi is az a napelem tetőcserép?

A napelemes tetőcserepek annyit jelentenek, hogy a tetőcserépbe építik be a napelemeket. Ez egy remek megoldás, hiszen így lehetőségünk van arra, hogy a tetőcserepek által védelmet biztosítsunk épületünknek és napelemet is tetessünk egyben. Elmondhatjuk, hogy bizonyos tervezési szempontok nem térnek el sem a tetőfedési, sem a villamossági szempontok a szokásos napelemes rendszerekétől.

Kettős funkciójú cserép

Ezekkel a kétfunkciós cserepekkel lehetőségünk van arra, hogy biztosítsuk házunk védelmét és energiaellátását is egyben. Használatukkal nem kell aggódnunk attól, hogy megtörnénk tetőnk szerkezetét vagy védelmi funkcióit, ráadásul átvezetésekre sincs szükségünk. Mellettük szól még az is, hogy házunk értékét is jelentősen megnöveljük velük.

Hol használható napelemes tetőcserép?

Alkalmazásuk elsősorban akkor a legjobb, amikor megvásároljuk új házunkat vagy éppen a tetőt építjük át, ám ezt már meglévő tetőkön is el lehet végezni abban az esetben ha az alkalmazástechnikai feltételeket teljesíteni tudjuk és érdemes olyan tetőkön alkalmazni amiknek tájolása déli és 35 fokos a hajlásszögük.

Hogyan telepítik ezeket a cserepeket?

A legfontosabb dolog, amire ügyelnünk kell, hogy az egymást követő cellák ne takarják le egymást. Ezeknél a cserepeknél kicsivel nagyobb méretű az átszellőztetett légrés és olyan tetőfóliára van szükségünk, aminek magas élettartalma van.

Mennyire egyszerű egy szolártetőcserepes rendszer kivitelezése?

Abban az esetben, ha a tetőcserepeink mérete egyezik napelem tetőcseréppel, könnyen megoldhatjuk a cserét. A speciális rögzítéstechnikai kellékek napelemekhez pedig könnyen beszerezhetők, így ez sem okozhat fennakadást.

Amennyiben tökéletesen előkészített a terep, akkor egy normál méretű rendszernek a telepítése akár egy nap alatt megoldható.

Mennyibe kerül egy tetőcserepes napelemes rendszer?

Figyelembe kell vennünk azt, hogy egy napelemes tetőcserép ára jóval magasabb mint egy hagyományos napelemes rendszer esetében. Árban egy 8 kWp-os rendszert körülbelül 3 millióból tudunk kihozni és egy 5 kWp-es nagyjából 7 millió forintba kerülne. Ezekből az adatokból is láthatjuk hogy még jóval magasabb árban mozognak a napelemes tetőcserepek mint a jobban elterjedtebb napelemes rendszerek.

Milyen a hatásfoka a szolár tetőcserepeknek?

Elmondhatjuk, hogy most még kevésbé hatékonyabban a szolár tetőcserepek, mint például a hagyományos napelemek, mivel némileg kisebb a hatékonyságuk és könnyebben fel is melegednek amitől kevésbé hatékonyabbak.

Összegezve

A napelemes tetőcserép tehát egy roppant innovatív megoldásnak tekinthető a mai napelem piacon, ami ráadásul igen stílusos is. Ugyanakkor magasabb bekerülési költségei miatt egyelőre kevésbé elterjedt megoldás.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan készül a gin, avagy néhány érdekesség, amit nem tudtál a ginről

Hogyan készül a gin, avagy néhány érdekesség, amit nem tudtál a ginről

A gin az egyik legnépszerűbb alkohol. Számos koktélt és alkohol tartalmú italt lehet készíteni belőle, ezért a lehetőségek száma végtelen. Ebben a cikkben a készítésével kapcsolatban árulunk el néhány kevésbé ismert információt.

Mit kell figyelembe venni, amikor online matracot vásárol

Mit kell figyelembe venni, amikor online matracot vásárol

Az online matracvásárlás kihívást jelenthet, ezért íme néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni.

A konyhai készülékek online vásárlásának előnyei

A konyhai készülékek online vásárlásának előnyei

Mindenféle konyhai eszköz elérhető a neten ma már.